Bijna geen enkel ander land ter wereld is zo bekend en populair bij toeristen als Frankrijk. Jaarlijks bezoeken tot 90 miljoen mensen van over de hele wereld het land van de fijnproevers. Een reis naar Frankrijk is om verschillende redenen de moeite waard: de unieke cultuur en geschiedenis, het milde klimaat, de indrukwekkende landschappen en de wereldberoemde keuken. Het maakt niet uit of u uw volgende vakantie in de Franse hoofdstad Parijs, aan de Atlantische Oceaan, in de Franse Alpen of aan de Middellandse Zee wilt doorbrengen - het land in West-Europa biedt vakantiebestemmingen voor elke smaak.
Sinds begin 2016 is Frankrijk verdeeld in 13 regio's. Momenteel hebben 111 steden in Frankrijk een bevolking van meer dan 50.000 mensen.
In het zuiden van Frankrijk zijn er twee regio's aan de Middellandse Zee: Provence-Alpes-Côte d’Azur en Occitanië. De twee regio's staan vooral bekend om hun bijzonder milde klimaat en een groot aantal mediterrane spa's. De belangrijkste en bekendste steden van Zuid-Frankrijk zijn vooral Marseille, de tweede stad van Frankrijk, Montpellier, Toulouse en Nice. U kunt geurige lavendelvelden en kleine pittoreske dorpjes, havensteden zoals Cannes of Saint-Tropez en talloze stranden en baaien verwachten. De skigebieden van de Franse Alpen liggen op een steenworp afstand van de zee.
Drie westelijke regio's van Frankrijk - Nouvelle-Aquitaine, Pay de la Loire en Bretagne maken indruk met hun ligging direct aan de Atlantische Oceaan. De belangrijkste steden in West-Frankrijk zijn Nantes, Rennes, Brest en Bordeaux. Bordeaux is de negende stad van de Vijfde Republiek en wordt beschouwd als de hoofdstad van de wijn, waarbij niet alleen de beroemde wijn uit Bordeaux de stad maakt, maar ook het door UNESCO beschermde stadscentrum met zijn unieke architectuur.
Auvergne-Rhône-Alpes is zeker een van de meest populaire vakantieregio's in Frankrijk in de winter. De op één na grootste regio van Frankrijk heeft meer dan 200 skigebieden, die samen het grootste skigebied ter wereld vormen. De tien natuurparken in de regio vormen een wandelparadijs voor actieve vakantiegangers, voor een stedentrip is een trip naar de op twee na grootste stad van Frankrijk, Lyon, de moeite waard. Een bezoek aan de oude binnenstad van UNESCO mag niet ontbreken. De regio Bourgogne-Franche-Comté, grenzend aan het noorden, staat daarentegen vooral bekend om zijn wijnbouw en culinaire specialiteiten.
In het noorden van Frankrijk ligt de regio Hauts-de-France met de culturele hoofdstad Lille, die u vanwege zijn belang en gemakkelijke bereikbaarheid moet bezoeken door verbinding te maken met het TGV-netwerk. De bekendste regio in het noorden is echter Normandië, dat bekend staat om zijn bloeiende appelbomen, rieten vakwerkhuizen, gevlekte koeien en nobele paarden. De prachtige zee en de schilderachtige landschappen hebben talloze kunstenaars geïnspireerd. Vermeldenswaard is de romantische Mont-Saint-Michel, gelegen op een indrukwekkend 92 meter hoog rotsachtig eiland.
De enige regio in Frankrijk die aan Duitsland grenst, staat onder meer bekend om de productie van champagne. U vindt er ook een veelvoud aan UNESCO-werelderfgoedlocaties: van het historische centrum van Straatsburg, via de Notre-Dame-kathedraal en de voormalige abdij en het aartsbisschoppelijk paleis "Palais du Tau" in Reims tot Place Stanislas, Place de la Carrière, en Place de l'Hémicycle in Nancy.
De regio Centre-Vlad de Loire in Midden-Frankrijk wordt gekenmerkt door zijn rustige ligging aan de rivier de Loire en 440 kastelen. Er zijn ook twee door UNESCO beschermde structuren: de kathedraal van Chartres in het departement Eure-et-Loir en de kathedraal van Bourges in het departement Cher. De laatste regio van het Franse vasteland is Île-de-France, gelegen rond de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. De talrijke bezienswaardigheden van de stad en de regio trekken mensen van over de hele wereld aan. De Eiffeltoren, het Louvre of het Paleis van Versailles zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt meer over Parijs lezen in ons hoofdartikel over de stad van de liefde.
De Franse keuken is wereldberoemd om zijn kwaliteit en veelzijdigheid. Eten in Frankrijk maakt deel uit van de nationale cultuur. De "gastronomische maaltijd van de Fransen" werd in 2010 door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Of het nu de beroemde bakkerij is of het nationale symbool van de Franse croissant, de populaire macarons met amandelkoekjes of de heerlijke tarte flambée - de Franse keuken heeft veel te bieden.
De belangrijke metgezel van de Franse keuken is wijn. De Franse wijnbouw bestaat al sinds 600 voor Christus. Bekend BC en wordt gekenmerkt door een zeer hoge kwaliteit van de productie. U vindt vrijwel overal in het land wijnstokken, Frankrijk is de op één na grootste wijnproducent ter wereld. Probeer de Franse wijnen zoals Chardonnay, Cabernet Franc, Merlot of Sauvignon Blanc. Verder mag u de proeverij van de sprankelende champagne niet missen. De exclusieve mousserende wijn uit de Champagne-wijnregio wordt beschouwd als een onderdeel van luxe evenementen of belangrijke feestelijke dagen en geeft een prachtige sfeer.